ריקי לוי דינר

ריקי לוי דינר

טור אישי על הורות, זהות, נשיות, וכל מה שנוגע בבטן הרכה שלנו.

לכניסה



עוד באו-מאמא


אלרגיה למזון בילדים

הצגת מזונות חדשים לילדינו תמיד מלווה בהתרגשות חיובית. אבל מה קורה כשהחביתה הראשונה גורמת לפריחה, והחלב יוצר מצוקה נשימתית, חלילה? כל מה שרציתם לדעת על אלרגיות ילדים למזון

שירית שניר-כץ

הנתונים הרשמיים מפחידים למדי – לא פחות מ- 40% מאוכלוסיית העולם סובלים מאלרגיה מסוג כלשהו. אלרגיה לאבק, לסוגי מזון, לפריחת הדרים או לאוויר בכלל – העובדה היא שכל אחד מאיתנו עלול לפתח אלרגיה בשלב מסוים בחיים. והילדים הם הראשונים בתור.

"אפשר לומר שהקדמה אשמה" מסביר ד"ר נוימן, מומחה לאלרגיה ולרפואת ילדים בהרצליה מדיקל סנטר, "הופעתם של המזון התעשייתי, של מוצרים כמו קרמים להגנה מפני השמש שלא היו בשימוש עד כה, של רמות גבוהות יותר של זיהום אוויר ושל סטרס בחיי היום יום, כל אלו משפיעים על התפרצותן של תופעות אלרגיות. 'תיאורית הניקיון' המקובלת כיום על החוקרים, מתייחסת גם לעובדה שבשל התנאים ההיגייניים המשופרים שלנו במאה ה- 21, המערכת לא מופנית לטיפול בזיהומים, ובמקום זאת מתרכזת בתגובות אלרגניות. העלייה באחוז מקרי האלרגיה במדינות מפותחות לא פוסחת, כמובן, גם על ילדים ולפחות 5% סובלים מאלרגיה שמקורה במזון".


התינוק שלי אלרגי

מה יגרום לנו לחשוד בתגובה אלרגית אצל תינוק או פעוט?


"קשת התגובות האלרגיות מאד רחבה, ויכולה להתבטא בהרבה צורות: החל מגרד ופריחה קלה על העור, נפיחות באזור הפנים והפה וכלה באבדן הכרה, עילפון ואפילו קריסת מערכות. חשוב לציין שלרוב מתרחשת התגובה רק בחשיפה השנייה לחומר מחולל האלרגיה – אם באופן מיידי ואם כתגובה מאוחרת המופיעה מספר שעות לאחר החשיפה".

האם תיתכן הופעת תגובה אלרגית אצל תינוק הניזון מהנקה בלבד?
"יתכן, אך זה נדיר. קורה לפעמים שגורם כמו ביצים או חלב פרה בתזונת האם יוצרים תגובות אלרגיות אצל היונק. רופא הילדים צריך להיות מודע לאפשרות הזו, במיוחד כאשר מופיעים פריחה, ליחה, קשיי נשימה או נזלת ללא חום וללא עדות זיהומית. עם זאת, חשוב לזכור שאלו יכולים להופיע על רקע פיזיקלי בכלל, ולא ביולוגי. הפעלה של מכשיר אדים בחדר, לדוגמא, יכולה לפתור תופעות אלו ללא כל קשר לאלרגיה, שכן יובש וקור מהווים גורם מגרה מבחינה פיזיקלית."


אלרגיה לחלב

מה בנוגע לחלב פרה, ותחליפי החלב הניתנים לתינוקות?
"החלבון שבחלב הפרה מהווה גורם אלרגני לחלק מהתינוקות, וזה נכון גם בחשיפה לפורמולות הרגילות, שמבוססות על חלבון זה (עוד על אלרגיה לחלב פרה תוכלו לקרוא כאן]. יש קשת רחבה של תגובות אפשריות בתינוקות רגישים – החל מפריחה, הקאות שילשולים והיעדר עלייה מספקת במשקל וכלה בקשיי נשימה, וחנק. אם מתעורר חשד לאלרגיה כזו, מופנה התינוק לאלרגולוג שעורך לו טסטים (תבחין עור), בדיקת דם או טעימה תחת השגחה. אני בהחלט מכיר מקרים שבהם מגע קל של טיפת חלב על העור, אפילו של אמא שמנשקת תינוק לאחר ששתתה כוס קפה, יוצרת גירוי מיידי. ברוב המקרים הפתרון הוא פשוט להעביר תינוקות אלו לתחליפי חלב מבוססי סויה. ישנם תינוקות שרגישים גם לחלב פרה וגם לסויה, וגם להם יש כיום תכשירים יחודיים המספקים תזונה מלאה נטולת חלבוני חלב כלשהם".


האם האלרגיה לחלב פרה היא אלרגיה "לכל החיים"?


"לא בהכרח. לאלרגיה לחלב יש, לשמחתנו, 3 'תחנות מילוט': בגיל שנה, בגיל 3 ובגיל 6. 70% מהילדים האלרגיים יכולים לחזור ולצרוך חלב בגיל 3, ואילו אחוז קטן נשאר עם הרגישות, שיכולה לפשוט ולשנות צורה מבחינת הסימפטומים. ישנם מבוגרים שסובלים מכאבי בטן או מאסטמה, למשל, כתוצאה מחשיפה לחלבון החלב. כדאי לזכור שלאלרגיות, באופן כללי, יש רקע גנטי המשתלב בחשיפה לגורם המעורר הסביבתי"


אלרגיה למזונות נוספים

האם תוכל למנות את שאר המזונות האלרגניים הנפוצים בקרב פעוטות? 
 "אחרי האלרגיה לחלב, נפוצה גם אלרגיה לחלבון ביצה, שבכל מקרה קיימת המלצה להתחיל לצרוך אותו רק החל מגיל שנה, כשמערכת העיכול מגיעה לבשלות מסויימת. התגובות באלרגיה כזו עלולות להיות קשות במיוחד ולעיתים קרובות אנו נותנים טיפול אנטי-היסטמיני מונע. חשוב מאד לעמוד על המשמר גם בגן הילדים, וישנם מקרים בהם אני ממליץ לרשום תזכורת על החולצה של הילד. גם אלרגיה זו, כמו האלרגיה לחלבון החלב, נבלמת אצל חלק ניכר מן הילדים עד גיל 3. עוד מחוללי אלרגיה שכיחים הם בוטנים, סויה, ושומשום. השומשום, אגב, הוא אלרגן נפוץ בישראל והרבה פחות נפוץ במדינות אירופה".


כמומחה, מהי הדרך המומלצת ביותר לחשוף תינוק למזון מוצק בפעם הראשונה?


 "אני ממליץ להתחיל עם הירקות דווקא, ולהפריד ביניהם למשך יומיים שלושה על מנת לבדוק תגובות. להתייחס לארוחות הראשונות כאל "טעימות" בלבד מבחינת הכמויות שהתינוק מצופה לאכול. גזר ובטטה, למשל, הם בחירה מצויינת לירק ראשון. בשלב הבא כדאי לגשת לפירות וככלל– להעדיף באופן חד משמעי מזון שאינו מעובד עם חומרים כימיים מוספים".
 




להוסיף תגובה
שם
דואר אלקטרוני
נושא
תוכן

כל תמונה היא סיפור 

*לכניסה לגלריות לחצו כאן

 

 

עוד באו-מאמא

 

ידיים, משפחה, ניוזלטר או-מאמא

ניוזלטר שבועי

אחת לשבוע מקבלים חברי מועדון O-mama ישירות לתיבת המייל שלהם, ניוז לטר הכולל מגוון תכנים בנושא משפחה והורות.

*ההרשמה חינם.

לכניסה לחצו כאן 

 

הרשמה לניוזלטר או-מאמא

שם פרטי
משפחה
דוא"ל
Powered by Artvision | Truppo Websites