ריקי לוי דינר

ריקי לוי דינר

טור אישי על הורות, זהות, נשיות, וכל מה שנוגע בבטן הרכה שלנו.

לכניסה



עוד באו-מאמא


תכולת חלב האם

חלב האם משתנה מעט בהרכבו ע"פ תזונת האם, גיל ההריון וכן ישנו הבדל בין חלב אם בתחילת זרם ההנקה ובסופו – בסוף זרם ההנקה ישנה תכולת חלבון ושומן גבוהה יחסית לתחילת זרם ההנקה. פגים היונקים חלב אם יקבלו חלב שונה בהרכבו מתינוקות בשלים – ישנו יותר חלבון, ויותר מלח וסידן הנחוץ להתפתחות הפג.
ד"ר מיכאל רוטשטיין, מומחה ברפואת ילדים ובנוירולוגיית ילדים

חלבון

ההבדל העיקרי בין חלב אם וחלב פרה מקורו בחלבון. חלב הפרה הינו בעל תכולת חלבון גבוהה, פי 2-3 ביחס לחלב האם. הבדל משמעותי זה נוצר בעיקר עקב תכולת חלבון הקזאין הגבוהה יחסית בחלב הפרה. כמויות חלבון גבוהות אלו מסוכנות לתינוק ועלולות לגרום לעומס כלייתי שאינו רצוי בגיל זה. היחס בין מרכיבי החלבון השונים בחלב שונה מזה שבחלב האם. חלבונים אפייניים לחלב פרה אינם קיימים בחלב האם ולהיפך, ושוני זה הוא הבסיס לתופעת הרגישות לחלבון חלב הפרה הנפוצה יחסית בילדים. הרכב החומצות האמיניות ("אבני הבנין" של החלבונים) אף הוא שונה בחלב הפרה ביחס לחלב האם.


שומן

תכולת השומן זהה בחלב אם ופרה, אך אחוז השומן הלא רווי גבוה יותר בחלב האם. תכולת השומן בחלב האם משתנה על פי ההנקה, כך שבמחצית השניה להנקה תכולת השומן עולה ומסייעת לתחושת השובע. קיימים הבדלים
במרכיבי חומצות השומן בחלב פרה לעומת חלב האם. חלב פרה מכיל פחות חומצה אולאית המתעכלת בקלות יחסית, ופחות חומצה לינולאית הכרחית. חלב האם מכיל אף חומצות שומן ייחודיות החשובות ככל הנראה להתפתחותו התקינה
של התינוק ושאינן קיימות בחלב הפרה.


סוכר

כמות הסוכר בחלב אם גבוהה (דבר העושה אותו לטעים יותר,אגב).הסוכר בחלב האם והפרה נקרא "לקטוז" – סוכר מיוחד לחלב. הוא שונה מהסוכר אותו אתם מכירים ואינו נמצא במקורות אחרים. לקטוז נספג במנגנון ייחודי במעיים, וספיגה זו עלולה להיפגע במידה וקיימת הפרעה מקומית כגון לאחר מחלות מעיים חריפות.


מינרלים

תכולת המינרלים הכללית בחלב הפרה גבוהה מאד בחלב הפרה ביחס לחלב האם. למעט ברזל ונחושת, קיימת כמות רבה יותר של כל המינרלים בחלב פרה לעומת חלב אם. תכולת הנתרן בחלב האם נמוכה ביחס לחלב הפרה. עודף
נתרן עלול לגרום לעומס על כליות התינוק, ועליה בלחץ הדם. כמויות מלח גבוהות בתזונה כפי שיש בחלב הפרה מעודדות צימאון ולעיתים יש צורך להוסיף מים לתינוקות אלו. תינוקות יונקים דוחים מים בד"כ.


סידן וזרחן

 רמות הסידן והזרחן בחלב אם נמוכות יחסית לחלב פרה, אולם היחס בין הסידן לזרחן, החשוב ביותר לצורך מאזן סידן נכון בגוף, טוב יותר בחלב אם ומספק לצורך בניית עצמות וגדילה בחדשים הראשונים לחיים. ספיגת הסידן בחלב
אם קלה יותר מחלב אם מאשר כל סוגי החלב האחרים.


ברזל

רמות הברזל זהות בחלב אם ופרה, אלא שברזל נספג בצורה טובה רבה יותר דרך חלב אם ומונע חסרים בחדשים הראשונים לחיים.


וויטמינים

בחלב אם וחלב פרה ישנם כמויות סבירות של וויטמינים מקבוצה B ו-A לצרכי התינוק בחדשי חייו הראשונים. חלב פרה חסר וויטמין C ו-D ביחס לחלב אם הניזונה מכלכלה נאותה בזמן ההנקה. בחלב פרה ישנה תכולה גבוהה יותר של וויטמין K ביחס לחלב אם.


אנזימים

 בחלב אם ישנם חלבונים מיוחדים המסייעים לעיכול שומן וסוכר במערכת העיכול, כך שספיגת חמרים אלו בזמן ההנקה גבוהה יותר ביחס לספיגה ממקורות אחרים.


מרכיבי מערכת החיסון

חלב אם עשיר בתאים וחלבונים שמקורם מהאם המיניקה, ותפקידם לסייע למערכת החיסון המתפתחת בתינוק בהגנה מפני זיהומים בחדשי חייו הראשונים. מרכיבים אלו מגוונים וכוללים תאים ממערכת החיסון, נוגדנים – חלבונים ייחודיים המסייעים לניטרול מחוללי מחלה ומרכיבים נוספים של מערכת החיסון ההכרחיים להגנה נאותה.


חיידקים

חלב אם הינו למעשה מזון סטרילי אלא אם כן קיימת דלקת של השד. מחוללי מחלה בהם חולה האם המיניקה מועברים בחלב האם וכוללים ווירוסים כגון CMV והרפס. חלב פרה לא מפוסטר כראוי הינו מזון המזוהם בד"כ בחיידקים שאינם גורמים נזק בבני אדם. יש לזכור, לעומת זאת, שחלב הינו מצע גידל מצוין למחוללי מחלה מגוונים וזיהומים רבים מועברים ע"י חלב כגון חיידקי סטרפטוקוקוס, סלמונלה, דיפטריה וברוצלה. בנוסף, חיידקים רבים שאינם מסוכנים לילדים ומבוגרים עלולים לגרום להופעת שלשול בתינוקות קטנים.


שינוי בתכולת חלב האם עם ההנקה

חלב האם משתנה מעט בהרכבו ע"פ תזונת האם, גיל ההריון וכן ישנו הבדל בין חלב אם בתחילת זרם ההנקה ובסופו – בסוף זרם ההנקה ישנה תכולת חלבון ושומן גבוהה יחסית לתחילת זרם ההנקה. פגים היונקים חלב אם יקבלו חלב שונה בהרכבו מתינוקות בשלים – ישנו יותר חלבון, ויותר מלח וסידן הנחוץ להתפתחות הפג.


חלב האם משתנה עם משך ההנקה לאורך חדשים – ישנה ירידה הדרגתית בכמות החלבון, המלח, הסידן ומינרלים אחרים בחלב. לעומת זאת, אין שינוי ממשי בכמות הנוגדנים, הסוכר והשומן.


חלב האם משתנה בעונות השנה – בחורף ישנה יצירה פחות יחסית של חלב. גם במשך היממה ישנם הבדלים – בשעות היום ישנו ייצור גבוה יותר.
בזמן הנקה, החלב ה"תחילי" היוצא מהשד  מימי יותר, ובהמשך ההנקה גבוהה תכולת החלבון והשומן.



להוסיף תגובה
שם
דואר אלקטרוני
נושא
תוכן

כל תמונה היא סיפור 

*לכניסה לגלריות לחצו כאן

 

 

עוד באו-מאמא

 

ידיים, משפחה, ניוזלטר או-מאמא

ניוזלטר שבועי

אחת לשבוע מקבלים חברי מועדון O-mama ישירות לתיבת המייל שלהם, ניוז לטר הכולל מגוון תכנים בנושא משפחה והורות.

*ההרשמה חינם.

לכניסה לחצו כאן 

 

הרשמה לניוזלטר או-מאמא

שם פרטי
משפחה
דוא"ל
Powered by Artvision | Truppo Websites