ריקי לוי דינר

ריקי לוי דינר

טור אישי על הורות, זהות, נשיות, וכל מה שנוגע בבטן הרכה שלנו.

לכניסה



עוד באו-מאמא


תזונה להנקה
הנקה היא פעולה מאוד תובענית מבחינה תזונתית, במיוחד עבור אם שתינוקה ניזון רק מחלב אם במשך כמה חודשים. לאימהות אלה מומלץ לצרוך יותר רכיבים מזינים.
ד"ר ברוריה טל – דיאטנית קלינית, טל הבריאות, המרכז לתזונה נכונה, רמת אביב


ייצור החלב מושפע מתדירות היניקה, וכמות החלב יכולה להיות מושפעת גם מכמות השתייה של האם.


קלוריות


חלב אם מספק כ 67 קלוריות ל 100 מ"ל. האנרגיה שמשקיעה האם כדי לייצר 100 מ"ל חלב היא 85 קלוריות. לשם ידיעה חלב דל שומן מכיל כ 45 קלוריות.
ייצור 100 מ"ל חלב משתווה להוצאת אנרגיה של כ 15 דקות ריצה.

בששת החודשים הראשונים של ההנקה, כמות החלב שנוצרת נעה בין 550 ל- 1200 מ"ל ליום, ויורדת לכ 600 מ"ל בחצי השנה השנייה להנקה.
כיוון שייצור החלב הוא פונקציה של תדירות ההאכלה של התינוק, תינוקות שאוכלים לעתים קרובות יותר, יגרמו לייצור נפח גדול יותר של חלב.
כמות האנרגיה היומית המומלצת למניקה בששת החודשים הראשונים להנקה, גדולה בכ -330 קלוריות ובכ -400 קלוריות.

 

שתייה


מומלץ לשתות 2-3 ליטרים ביום – 10 – 15 כוסות נוזלים, ואף יותר מכך במזג אוויר חם מאוד.
לכמות השתייה במשך היום השפעה על כמות החלב הנוצר.


חלבון


המינון המומלץ לאימהות מיניקות הוא תוספת של 25 גרם חלבון ליום. הדרישה הממוצעת לחלבון בתקופת ההנקה מוערכת על פי נתוני הרכב החלב והנפח היומי הממוצע של 750 מ"ל.
דוגמה למזון שמספק 25 ג' חלבון: רבע עוף = 17 ג' וגם גביע יוגורט = 8 ג'


שומנים


כמות וסוג השומן בחלב האם, משקפים ישירות את תזונת האם, כך ששינויים בתזונה יכולים להגדיל או להפחית את כמויות חומצות השומן החיוניות בחלב.
חומצות השומן החיוניות, קריטיות להתפתחות רשתית העין, מערכת העצבים והכבד של התינוק.

מקורות לחומצות שומן חיוניות

  • אומגה 6: אגוזי מלך, זרעי חמנייה, שומשום, טחינה, שמן חמניות סויה ותירס. הכמות המומלצת כשתי כפות ליום.
  • אומגה 3: אגוזי מלך, שמן פשתן, שמן קנולה, שמן סויה. דג סלמון, פורל, בורי, לברק, דניס. או קפסולות של אומגה 3 כתוסף.


ויטמינים ומינרלים


אבץ

כמות האבץ המומלצת ליום להנקה היא 12 מ"ג.
האבץ חיוני לפעילות של אנזימים רבים בגוף, המשתתפים בתהליכי התפתחות ופעילותה של המערכת החיסונית. כמו כן הוא חיוני לאיחוי פצעים, לבריאות העור והשיער.

מקורות תזונתיים לאבץ:

  • בשר בקר מבושל (200 גר' אחרי בישול) = 14 מ"ג אבץ.
  • שקדים טבעיים קלופים (40 גר') = 1.3 מ"ג אבץ.
  • בוטנים טבעיים קלופים (50 גר') = 1.6 מ"ג אבץ.
  • גרעיני חמניות טבעיים (50 גר') = 2.5 מ"ג אבץ.
  • כוס עדשים מבושלות = 2.5 מ"ג אבץ.
  • 2 שניצל מן הצומח = 3.4 מ"ג אבץ.
  • 1/2 כוס גרגירי חומוס מבושלים = 1.25 מ"ג אבץ.
  • כוס אורז בר (לאחר בישול) = 2.2 מ"ג אבץ.
  • 3 כפות שיבולת שועל (כ 45 גר') = 1.5 מ"ג אבץ.
  • בשר הודו מבושל או צלוי (140 גר' לאחר בישול) = 4.5 מ"ג אבץ.


ויטמין D


ויטמין זה בחלב אם מושפע מצריכת ויטמין D של האם המיניקה, ומרמת החשיפה לשמש של האם.
חוסר ויטמין D אופייני אצל נשים מיניקות שלובשות רעלות, או שהינן בעלות עור כהה, או שדרגת החשיפה שלהן לשמש מעטה מסיבה כל שהיא. נשים עם אי סבילות ללקטוז שאינן שותות חלב מועשר בויטמין D ואינן נוטלות תוספות ויטמינים, עלולות להיות בסיכון גבוה יותר לחוסר בויטמין D בחלב האם.
בשל החשש למחסור בויטמין חיוני זה, ממליץ משרד הבריאות על מתן ויטמין D3 כתוסף לכל התינוקות החל מגיל לידה.
מחקר חדש מראה הפחתה של סיבוכים בדרכי הנשימה בתינוקות יונקים שאמן צורכת כמות נכונה של ויטמין D.
כמות ויטמין D המומלצת ליום בתקופת ההנקה 5 מק"ג.
ויטמין D מסייע לספיגת הסידן, לבניית העצם והשן, לתפקוד השרירים והעצבים. הוא מחזק את המערכת החיסונית, ומפחית גדילה של גידולים מסוימים. חסר תזונתי עלול לגרום לרככת בעצמות בתינוקות, עששת בשיניים וחולשה של המערכת החיסונית.

המקורות לויטמין D

  • שתי כוסות חלב  = 2.8 מק"ג ויטמין D.
  • גבינה לבנה 5% (קופסה אחת, 250 ג')  = 2.5 מק"ג ויטמין D.
  • מנת דגני בוקר (30 גר') עם חצי כוס חלב = 1.1  מק"ג ויטמין D.
  • דג סלמון 120 גר' לפני בישול = 15 מק"ג ויטמין D.
  • שמן כבד דגים כפית וחצי (7.5 גר') = 15 מק"ג ויטמין D.


סידן


אובדן הסידן של האם בתקופת ההנקה הוא כ-3%-7%, והסידן הזה מצטבר מחדש מהר מאוד אחרי הפסקת ההנקה. כמות הסידן המומלצת בהיריון והנקה מעל גיל 18 – 1000 מ"ג ליום.
הסידן חיוני לבניית העצמות והשינים, לפעילות השרירים, למערכת העצבים, לקרישת הדם. 

מקורות מומלצים לסידן:

  • יחידה של מעדן ברוקולי עם נגיעות גבינה = 174 מ"ג סידן.
  • כוס חלב מועשר  בסידן (200 מ"ל) =  360 מ"ג סידן.
  • מנת דגני בוקר מועשרים בסידן (40 גר') = 120 מ"ג סידן.
  • 2 כפות גדושות גבינת ריקוטה 5% (60 גר') =  360 מ"ג סידן.
  •  שתי כפות טחינה גולמית משומשום מלא  = 230 מ"ג סידן
  • 2 גביעים יוגורט או מעדן חלב = 300 מ"ג סידן.
  • כחצי כוס תרד מבושל = 150 מ"ג סידן.

 

טל הבריאות



להוסיף תגובה
שם
דואר אלקטרוני
נושא
תוכן

כל תמונה היא סיפור 

*לכניסה לגלריות לחצו כאן

 

 

עוד באו-מאמא

 

ידיים, משפחה, ניוזלטר או-מאמא

ניוזלטר שבועי

אחת לשבוע מקבלים חברי מועדון O-mama ישירות לתיבת המייל שלהם, ניוז לטר הכולל מגוון תכנים בנושא משפחה והורות.

*ההרשמה חינם.

לכניסה לחצו כאן 

 

הרשמה לניוזלטר או-מאמא

שם פרטי
משפחה
דוא"ל
Powered by Artvision | Truppo Websites